Recreatie

- De eerste vorm van stille recreatie in het Maasdal is 'vissen'. Al eind vorige eeuw was er in Neerharen een hotel waar Waalse gasten uit het Luikse industriegebied kwamen verpozen. Sindsdien is deze vorm van stille recreatie blijven steeds verder uitgebreid.

- Een bijzonder populaire, recentere recreatievorm is fietsen, liefst in groepsverband. Het Maasdal in België staat bekend om de uitstekende, bewegwijzerde fietsroutes die druk worden gebruikt. De fietspaden op maasdijken en kanaaloevers zijn zeer gegeerd.

- Wandelen doorheen natuurgebieden is vooral voor jongeren een nieuwe vorm van ontspanning. Het wandelen concentreert zich bij bestaande natuurgebieden en in de centra van oude stadjes zoals Rekem, Stokkem, Maaseik en Dilsen.

- De nieuwste vorm van recreatie is watersport, die vooral in het noordelijke deel van het dal van de Grensmaas een rol speelt. Hier zijn de intensieve vormen van watersport geconcentreerd. In het zuidelijk deel is kajak heel populair. Voormaliege grindontginningen werden een paradijs voor zeilers, surfers en een brede waaier van waterliefhebbers. De jachthaven De Spaenjerd in Kinrook en de Heerenlaak in Maaseik groeiden uit tot belangrijke toeristische troeven voor de regio.